Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Birgit Grönqvist

Så blev det åter vår i Finland och MHF i Östra Nyland hade inbjudit till att fira en Nykter Valborg på Mariagården i Borgå måndagen den 30 april. Deltagare kom både från Västra Nyland och från Österbotten. Några personer besökte oss för första gången. Drygt trettio personer deltog i firandet.

MHF i Östra Nyland har den förmånen att i sin styrelse och bland sina medlemmar ha olika förmågor, som gärna bidrar till programmet, så också i år. Dessutom är den unisona sången ett viktigt inslag på våra fester, som nu de glada vårsångerna. Sam Nyman ansvarade som vanligt för att allsången klingade vid borden. Sången Längtan till landet var den givna starten. Rubriken på sången är kanske inte så bekant, men väl inledningorden Vintern rasat ut bland våra fjällar. Ordförande Mona Grönroos-Eriksson höll traditionsenligt Talet till våren, varpå Runar Nylund och Sam Nyman sjöng duett i sången Jag ser Gud bakom allt jag ser. Därefter läste Mona texten i sången Blommande sköna dalar, medan Sam spelade melodin mellan verserna. Efter denna festliga inledning var det dags att ta del av matbordets läckerheter och att umgås en stund med varandra.

När alla var mätta och belåtna fortsatte programmet. Frida Grönqvist Elo spelade på flygeln stycket Spegling, med variationer. Runar läste dikten Mot sommar det går, som han själv hade skrivit. Per Stenbäck sjöng till eget dragspelsackompanjemang sångerna Har du visor min vän, Västanvinden och Rosmarie. Birgit Grönqvist läste några valda lustigheter från tidningen Kuriren. Till 200-årsminnet av Zacharias Topelius födelse, gav undertecknad också en kort historik, varpå Sam framförde ett potpurri på flygeln.

 Leif-Göte Björklund
Leif-Göte Björklund berättade om Turkiet. Foto: Birgit Grönqvist.

Metodistpastor Leif-Göte Björklund hade inbjudits att ha en hälsning från Turkiet. Landet och dess invånare är nämligen hans stora intresse. För att få den rätta stämningen, var salen dekorerad med en turkisk flagga. Föredraget hade den spännande rubriken ”Turkiet genom syn, hörsel, smak, lukt och känsel ”. Här följer några sammanfattande glimtar. Angående synen kan sägas, att Turkiet är våra tulpaners ursprungsland. Vatikanens representant lär ha hämtat lökar med sig därifrån. Turkiska flygplan har någon form av tulpanemblem målat på sig. Hörselsinnet representeras av ordet ”kalabalik”, folkträngsel, som Sveriges kung Karl XII orsakade i Turkiet. Smaksinnet representeras av kåldolmar. När Karl XII kom tillbaka till Sverige hade han kåldolmar i bagaget, vilka redan under hans tid gav upphov till våra köttbullar. Doft- och känselsinnet får vi använda, när vi bjuds att smaka kex med turkisk rosenmarmelad. Leif-Göte avslutar med att tala om det sjätte sinnet som andlighet.

Vi har mycket att tacka Turkiet för. Till exempel låg Edens lustgård enligt någon gammal tradition där, människosläktets vagga. Abraham bodde där, innan Gud kallade honom. Både Paulus och Lukas kom därifrån på Nya testamentets tid. Uppenbarelsebokens brev till de sju församlingar sändes till orter i nuvarande Turkiet. Två tredjedelar av Nya testamentets böcker är skrivna i eller skickade till Turkiet. Efter denna lärorika resa tyckte vi att det passade bra att sjunga om tulpaner, Tulpaner från Amsterdam!

Tor och Sam
Sam Nyman ledde utlottningen av vinsterna. I bakgrunden medhjälpare Tor Löjtlin. Foto: Birgit Grönqvist.

 

Efter information från förbundet, där vi bland annat fick veta att verksamhetsledare Joonas Turtunen återgår till polisjobbet, blev det dragning av lotterivinster. Som traditionen bjuder höll Sam i trådarna på sitt underhållande sätt. Han fick hjälp i utdelningen av Tor Löjtlin, som också kammade hem huvudvinsten, en välfylld korg. En välbehövlig paus med mjöd och munkar smakade bra innan kvällen avslutades med Idas sommarvisa och Blåklockan, och ett par dikter Önskan och Aftonbön som lästes av Mona. Så bildade vi alla en ring och sjöng ett par sorgliga avskedssånger, men innan dess fick ordföranden en sommarblomma till balkongen, med tack för festen. Vintern hade rasat ut.

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 

Nyhetsbrev

Namn

E-post

14.4.2021 Nyhetsbrev

16.3.2021 Nyhetsbrev

9.2.2021 Nyhetsbrev

21.12.2020 Nyhetsbrev

15.12.2020 Eos nyhetsbrev