Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Meddelanden - Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

Rattfylleri låg bakom drygt en femtedel av trafikolyckorna på allmän väg år 2018, enligt Statistikcentralen. I Finland gör en motorfordonsförare sig skyldig till rattfylleri om alkoholhalten i blodet är 0,5 promille eller mer. Årligen kommer ca 18 000 fall av rattfylleri till polisens kännedom, och en majoritet av finländarna anger sig vara rädda för rattfyllerister i trafiken, enligt Trafikskyddet.

Enligt finländska folkhälsovetare innebär redan en alkoholpromillehalt under 0,25 att precisionen och reaktionshastigheten börjar försämras, medan 0,5 promille innebär ytterligare försämrad prestationsförmåga samt försämrat omdöme och klumpighet. Promillehalten till sjöss är i Finland 1,0, och med en så hög promillehalt har personer med normal alkoholtolerans svårt att kontrollera sina rörelser, och har bristande körförmåga. Personer med lägre alkoholtolerans blir så pass påverkade att de har svårt att ens stå på benen vid en promillehalt på 1,0.

I Sverige har man sett en positiv effekt då promillegränsen på land och till sjöss sänktes till 0,2. Uppföljningsundersökningar visade att antalet trafikolyckor och dödsolyckor minskade, och att förarna körde alkoholpåverkade mer sällan och de som åkte fast hade en lägre alkoholhalt än tidigare. Också i andra länder som genomfört motsvarande sänkning, bl.a. Norge, har en förbättring av trafiksäkerheten setts.

Med beaktande av de risker som våra relativt höga promillegränser medför, och med beaktande av de goda resultat man sett i andra länder efter en sänkning av promillegränserna, önskar vi att det bland de blivande riksdagsledamöterna finns vilja att jobba för en förbättrad trafiksäkerhet genom en sänkning av promillegränserna till 0,2. Redan i riksdagen år 1981 betonades att man inte borde köra fordon efter att ha förtärt ens lite alkohol. Det börjar vara hög tid att skrida från ord till handling, speciellt eftersom vi numera har ytterligare ett problem som äventyrar trafiksäkerheten, nämligen rattfyllerister som är påverkade av andra rusmedel än alkohol.

Kontakt:
Anna-Maria Furu, trafikinstruktör vid Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
044 979 10667

Mikaela Hermans, verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
06-318 0912, 050 347 1333

Kategori:

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 

Nyhetsbrev

Namn

E-post

21.12.2020 Nyhetsbrev

15.12.2020 Eos nyhetsbrev