Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Replik

Sanna Tuomela
Sanna Tuomela är projektledare för PEPP - den österbottniska drogförebyggande modellen.

PEPP – den österbottniska drogförebyggande modellen är ett Leaderfinasierat projekt som startade 2018. Målsättningen är att utveckla en modell som kan användas i undervisningen och på andra håll i rusmedelsförebyggande arbete. Intresset har varit stort arbetet med modellen har gått bra och en del av resultatet presenterades på en kunskapsdag vid Åbo Akademi i februari.

– Målsättningarna har nåtts relativt väl, alla mål har tangerats och nåtts åtminstone till en stor del, säger Sanna Tuomela som är projektledare för PEPP.

– Alltid kan man ju göra mera, men målsättningarna som hade satts innan projektet började var ganska allmänna, så det har gått bra att satsa mer på vissa delar och mindre på andra.

– De delar som vi satsat mindre på är material för föräldrar och föreningar, så dem kunde man vidareutveckla. Så var det också planerat från början, eftersom projektet var väldigt omfattande, med material för skolpersonal i grundskolan och andra stadiet, föräldrar och föreningar, på finska och på svenska, i hela Österbotten.

Leader

Skriven av Tomas Lundqvist

Verksamhetsledaren Mikaela Hermans  Mikaela Hermans

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik har som uppdrag att förebygga skadeverkningar av rusmedelsbruk och att främja hälsa i Svenskfinland. Utbildning är ett av våra centrala verksamhetsområden, som ska bidra till att vi förverkligar vårt uppdrag. En central fråga för oss som utformar verksamheten är då hur vi ska lägga upp våra utbildningar för att de ska ha så stor effekt som möjligt.

På 1970-talet utgick man, utgående från modeller gjorda av forskare i USA, från föreställningen om en linjär progression från kunskap till attitydförändring och vidare till beteendeförändring. Med andra ord tänkte man att osunda val grundade sig i okunskap och att man kunde få folk att förändra sitt beteende genom att informera och upplysa om exempelvis skadeverkningar av rusmedelsbruk.

Skriven av Mikaela Hermans

Ida Bernas

Ida Bernas
Förbundsordförande
Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

Med anledning av att landet försatts i undantagstillstånd på grund av coronavirusets spridning (covid-19), önskar jag tillsammans med förbundsstyrelsen och förbundskansliet sända er våra
varmaste och ödmjukaste tankar.

För bara en kort tid sedan såg vi alla fram emot en annalkande vår och sommar, som ett ljus efter en mörk vinter av slask och hastigt växlande temperaturer. Vårens första solstrålar kom och med dem en värld i kris. Vi ser hur  coronaviruset snabbt sprider sig från land till land och lämnar svåra spår efter sig.

Skriven av Ida Bernas

Från Balder till Replik

År 1895, för 125 år sedan, såg en ny tidning dagens ljus i Gamlakarleby. Namnet var Balder och tidningen blev föregångaren till dagens Replik. Från början av 1896 började tidningen utkomma regelbundet.

Men Replik tog inte vid direkt där Balder slutade. Tidningen hann också bära namnen Fram! och Hembygden. Under 125 år hinner mycket hända. En folkrörelsetidning har det dock handlat om hela tiden.

Redan i provnumret i december 1895 skrev tidningens redaktör och grundare Axel Olsson att ”saknaden af en svensk nykterhetstidning är till stort men för nykterhetsarbetet bland den svenska talande befolkningen torde inte kunna bestridas.”

Den bristen ville han råda bot på med utgivningen av Balder.

Skriven av Jan Kronholm

LEDARE av Jan Kronholm Jan Kronholm

Det alkoholrelaterade våldet skördar många liv i Finland. Också i vårt grannland Sverige är alkoholen involverad i en betydande del av det dödliga våldet, men skillnaden är ändå stor. I Finland är alkoholen den klart viktigaste orsaken till dödligt våld.

Enligt en nordisk undersökning där det kriminologiska och rättspolitiska institutet  Krimo, vid Helsingfors universitet deltagit var tre fjärdedelar, 75 procent, av dem som åren 2007 till 2016 misstänktes för dödligt våld alkoholpåverkade. I Sverige var motsvarande siffra 42 procent.

Skriven av Jan Kronholm

Eosläger

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne stöder Nykterhetsförbundet hälsa och trafiks barnverksamhet i år. Bland annat ordnas två Eos-sommarläger på Utterö i Vasa skärgård för cirka 80 barn.

På lägren finns ett antal friplatser som man kan ansöka om inför lägren, som arrangeras första veckorna i juni.

BMR

Skriven av Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

Jul
Illustration: Sergeypykhonin | Dreamstime.com

”Till hög, till låg, till rik, till arm, kom helga julefrid. Kom barnaglad, kom hjärtevarm i världens vintertid.”

Orden i Zachris Topelius kända julpsalm från 1887 andas värme och stilla glädje. Julen som familjens högtid, i oljelampans sken med en sprakande brasa i kakelugnen. Det var förstås en romantiserad bild, en förhoppning. En jul med gran och klappar var minsann inte alla förunnade på 1800-talet. Men så är det inte heller i dag. Trots att vi överlag fått det mycket bättre kämpar många också i dagens samhälle med att få ekonomin att gå ihop. Det som benämns barnfattigdom är en verklighet för många.

Skriven av Jan Kronholm

Vit januari

Delta i kampanjen vinn presentkort för 100 €

Tack alla som deltog i kampanjen!
Det var sammalagt 194 deltagare.
Presentkorten vanns av två personer bosatta i Nykarleby och en person i Vasa.

Nykterhetsförbundet hälsa och trafik uppmuntrar alla att gå med i kampanjen En vit januari, på finska Tipaton tammikuu, som ordnas av föreningarna i nätverket för rusmedelsförebyggande arbete EPT. Tema för året är alkoholens roll i olika vardagssituationer. Målet är att väcka tankar och diskussion kring alkoholbruk och vanor. Finns det andra vanor man kan utveckla?

I Nykterhetsförbundet hälsa och trafiks Vit januari-kampanj kan deltagarna vinna ett presentkort värt 100 euro. Vi lottar ut tre presentkort till S-gruppen. Alla är välkomna att delta i kampanjen och utlottningen. Allt du behöver göra är att anmäla dig före 31 januari.

Gör nykterhet till en hälsosam vana året om!

Kampanjen pågår 1–31 januari 2020. Anmäl dig senast 31 januari till telefon 044 978 3120 eller på anmälningsblanketten, meddela ditt namn och din adress.

Till anmälan >>

Kampanjen är öppen för alla personer över 18 år.

Om du har problem med att öppna anmälningsblanketten genom facebook eller instagram gå till webbplatsen nykter.fi i en annan webbläsare för att öppna anmälningsblanketten.

 

Skriven av Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

 Linn Jung
Linn Jung smyger ner en Eosprenumeration i julklappssäcken.

“Kan ni snälla lägga bort telefonerna?” säger jag minst 10 gånger varje dag. Samvetet är konstant uselt. Jag föreställer mig att de ska bli krokryggade monster med stirrig blick när de blir stora, med ett enormt scrollande långfinger som evolutionen fixat fram. De pillar för mycket med sina mobiler. Det tänker jag varje kväll när jag lägger mig. Jäkla youtube, jäkla jag som inte kan sätta gränser.

Å ena sidan är mina barn trotsiga snorungar som sprider fotbollsstrumpor, smutsiga tallrikar och trassliga telefonladdare omkring sig vart än de rör sig. Å andra sidan är de alldeles fantastiska. Så mycket smartare och mer medvetna än jag någonsin var när jag var i den åldern.

Skriven av Linn Jung

 Drycker
Foto: Media Whale | Dreamstime.com

 En utbildningsdag om äldres drickande

  • En utbildningsdag om äldres drickande ordnas torsdagen den 13 februari 2020 på Folkhälsanhuset i Vasa, Rådhusgatan 25.
  • Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma inom äldreomsorgen.
  • Målsättningen är att ge insikter i hur äldres alkoholkonsumtion ser ut och hur deras hälsa påverkas av alkohol och att ge metoder för hur man kan förebygga och vid behov ingripa. De ansvariga för äldreomsorgen får grunder för fortsatt arbete för att utveckla egna förebyggande modeller.
  • Deltagaravgiften är 30 euro per person.
  • Kaffe ingår. Lunch på egen bekostnad.
  • Anmälan till Nykterhetsförbundet hälsa och trafik senast 10.2.2020
  • Vi är tacksamma för att informationen sprids vidare.
Skriven av Nykterhetsförbundet hälsa och trafik

 Anna Lundberg
Anna Lundberg lever nu sin dröm och arbetar som restaurangchef på en nyöppnad restaurang vid Fiskstranden i Vasa. Ett specialintresse är att hon gör egna drycker av safter som serveras tillsammans med olika maträtter. Foto: Tomas Lundqvist

Aroniasaft med rödbeta och pepparrot. Rabarber med blommig doft av vresros. Sådant kan Anna Lundberg bjuda på till de maträtter som serveras på restaurangen Hejm i Fiskets hus. I höst berättar hon om goda och hälsosamma drycker på Arbis i Vasa.  

Anna Lundberg har alltid varit intresserad av mat och utbildade sig till kock efter grundskolan. När hon sedan åkte till Åland för att arbeta på Michael Björklunds restaurang kom hon också in på kundbetjäningen.
– På Åland började jag jobba på salssidan och med catering och tyckte det var jätteintressant. Det var roligt då man fick direktkontakt med kunderna och gästerna.

Hon gick en utbildning för restaurangadministration vid Ålands högskola och utbildade sig senare även till sommelier. Nu är Anna Lundberg restaurangchef på Hejm som öppnade dörrarna i juli i Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa. Bakom restaurangen står sambon och mästerkocken Mattias Åhman, Simon Selin och mentorn Michael Björklund.

Skriven av Tomas Lundqvist

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 1-2020

 Replik

Replik 3/2019