Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Jan Kronholm

Bästa julklappen

”Johanna vill bara ha en julafton i lugn och ro. Där hennes mamma inte smyger iväg från bordet och kommer tillbaka och luktar sprit. En julafton där ingen bråkar, gråter, ingen skriker och alla är vänner för en gångs skull. En julafton som i sagorna hon ibland läser för sin lillebror när han inte kan sova för att mamma är full…”

Citatet är från ett debattinlägg som den svenske musikern Magnus ”Mange” Hellberg, skrev inför julen i fjol. Under julen bör vi ta hand om varandra och försöka vara en familj. ”Oavsett hur trasiga själar vi är.” En nykter jul är den bästa julklappen som pappor och mammor kan ge sina barn, skrev Hellberg som har egna erfarenheter av missbruk.

 

I årets Vit jul-kampanj har man gjort en liten intervjufilm där barn berättar hur de upplever vad som händer med vuxna när de dricker. Barnen säger bland annat att vuxna börjar prata konstigt. Och högt. Att de inte riktigt vet vad de säger. De luktar också konstigt, ja äckligt. Börjar kanske röka fast de inte annars gör det. Det är inte så roligt, mera läskigt, säger ett av barnen. Obehagligt och konstigt, säger ett annat. Helst vill man gå ifrån, säger ett tredje.

Bloggaren och programledaren Kitty Jutbring som är ambassadör för årets Vit jul i Sverige kommenterar filmen så här: ”Vi är genomskådade! Barnens upplevelser talar sitt tydliga språk. Redan efter ett glas eller två blir du pinsam, högljudd och luktar illa. Ytterligare tre anledningar att skippa spriten i jul! Julen är barnens, låt dom få vara trygga!”

Att barns upplevelser av vuxnas drickande skapar problem bekräftas också i projektet Glasskör barndom i Finland där ungas inlägg i nätgruppen Varjomaailma (En skuggvärld) vittnar om hur alkoholbruk i hemmet väcker ångest, depression och osäkerhet över hur de själva ska klara sig som vuxna. På kampanjens hemsida konstaterar man: ”Det är svårt att i en miljö av gräl, skam och bristande förtroende växa upp till en självständig vuxen som ser positivt på framtiden.”

I en tid då organisationer inom familje- och barnskydd slår larm om att barnfattigdomen i Finland fortsatt att öka och där många familjer har svårt att få mat på bordet förvärras problemen och utsattheten. Enligt en forskningsrapport från 2014 fanns det i Finland drygt 63 000 familjer med över 126 000 barn som betecknades som fattiga. De senaste årens åtstramningspolitik har inte förbättrat läget. Tvärt om. Det är omvittnat att fler barnfamiljer nu återfinns i brödköerna.

Det borde ju också stå klart för våra beslutsfattare i regering och riksdag att familjernas situation förvärras ytterligare om man gör allvar av planerna på att sälja starköl och alkoläsk i dagligvaruhandeln.

För ett par år sedan skrev jag i Repliks julledare att det på önskelistan till regeringen kunde stå: ”Stoppa nedskärningarna i välfärden och satsa på en ansvarsfull alkoholpolitik!”

De önskningarna tål att upprepas också inför julen 2017.

Replik 4-2017 >>

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020