Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Joonas Turtonen

Ålands landskapsstyrelse föreslår en sänkning av promillegränserna för rattfylleri och grovt rattfylleri till 0,2 respektive 0,8 promille. Ett utmärkt initiativ som Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik både stöder och har flaggat för tidigare.

År 2010 inlämnades en adress undertecknad av knappt 4000 personer för att sänka promillegränsen för rattfylleri till 0,2 promille. Det finns ett brett understöd för detta (två av tre tillfrågade) och fortfarande stämmer den gamla sanningen ”ingen kör onykter nykter”, vilket givetvis syftar på att i nyktert tillstånd är alla överens om att alkohol och trafik inte hör ihop!

Förändringsmotståndarna lyfter fram argument som att det inte är de med låg promillehalt som är problemet i trafiken och att de inte förorsakar olyckorna. Delvis kan detta stämma, men det är ett ofrånkomligt faktum att rekryteringen till grovt rattfylleri sker bland de som tidigare kört rattfulla. Jag håller det i det närmaste osannolikt att största delen av de grovt rattfulla för första gången kör berusade. Det handlar mer om att förändra en attityd, höja tröskeln för att laborera med hur mycket man kan dricka och ändå vara under gränsen. Olyckor sker i vilket fall som helst, varför då inte minimera antalet med alkohol inblandat?


För mig ter sig tanken på ”en så hög promillegräns som möjligt” främmande. Borde vi inte tänka tvärtom, hur låg kan den vara utan att den är orimlig?
Målsättningen är ju inte att fylla fängelserna med rattfyllerister, utan målsättningen är en tryggare trafik. Forskning bekräftar entydigt att redan en berusning på 0,3 promille gör alla till sämre chaufförer. Varför önskar vi då ha chaufförer i trafiken som inte är så bra chaufförer som de kunde vara? Lika viktigt är också att vi på sikt får nya generationer chaufförer som tycker att det är märkligt att promillegränsen ”förr i tiden” varit högre. Hoppas den nyvalda riksdagen tar lyra på detta, för då olyckan är framme så drabbas alla lika, oberoende av partitillhörighet.

Joonas Turtonen, verksamhetsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0400 126 830
Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020