Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av EPT / Tomas Lundqvist

Drogförebyggande veckan 2018Var tionde person över 65 år dricker för mycket alkohol. Ensamhet, depression och känsla av inte vara behövd finns ofta i bakgrunden.

Allt fler seniorer använder alkohol. För en del har alkohol varit en del av livet under en lång tid, vilket också märks i ett sämre hälsotillstånd. En del har börjat använda alkohol först på äldre dar.

- Bland orsakerna finns till exempel ensamhet och brist på meningsfullt innehåll i livet. För dem som börjar sent med ett alkoholbruk är det viktigt med ett tidigt ingripande. För en senior kommer problemen snabbt då kroppen är bräckligare. Därför att alkohol påverkar kroppen på ett annat sätt än för en tjugoåring, säger Kaarlo Simojoki som är ledande överläkare på A-klinikstiftelsen.

Olika riskgränser som finns har gjorts med 20 - 30-åringar som grund och redan 40-åringar har lägre riskgränser. För dem som är över 65 år har det gjorts egna riskgränser: högst sju portioner per vecka och högst två portioner per gång. Det finns även en personlig skillnad på hur mycket alkohol man tål och till exempel sjukdomar och läkemedel kan påverka tåligheten.

- I medierna ser vi vackra foton på äldre människor som sitter insvepta i en filt vid sjön med ett vinglas i handen. Verkligheten är en annan: det äldre paret har varit i Spanien och har inte kommit på vad de ska göra och har i stället druckit hela semestern. Inget hårdsupande men druckit jämnt hela tiden. Bilden vi får stämmer inte med verkligheten, säger Simojoki.

Enligt Simojoki drar man alltför lätt slutsatser om olika symtom då någon har fallit eller har minnesluckor och ser bara på åldern medan den egentliga orsaken finns i alkoholbruket.

Fråga seniorerna om alkoholbruket
- Rusmedelsanvändning är ett känsligt och svårt ämne. Det borde ändå alltid vara en fråga på läkarbesöket, särskilt om det ingår medicinering.

Simojoki konstaterar att redan en liten minskning av alkoholintaget har en stor betydelse för allmäntillståndet, hälsan, sociala relationer och för att klara sig hemma.

Den drogförebyggande veckan ordnas 6 - 12 november. Årets tema är hur man talar om rusmedel med seniorer. Temaveckan arrangeras av EPT-nätverket för förebyggande rusmedelsarbete och koordineras av EHYT i samarbete med Röda korset.

Material för drogförebyggande veckan >>

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020