Ekonomiprat är det som gäller i den offentliga diskussionen inför valet 2015. Ekonomerna är de experter som man lyssnar mest på. Folkhälsoorganisationerna vill poängtera hälso- och välfärdsfrågornas betydelse för att lösa en del av Finlands ekonomiska problem. Förebyggande arbete bör ses som en investering i kommunernas ekonomi.

- Reformen av alkohollagen, som den senaste regeringen sköt på framtiden, borde fås färdig genast i början av den nya regeringsperioden, säger Joonas Turtonen verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik.

Nätverket för rusmedelsförebyggande arbete med 35 organisationer anser att målet med den nya lagstiftningen bör vara att minska skadeverkningarna av rusmedel. Inför riksdagsvalet 2015 har det lyfts fram att starköl och vinförsäljning skulle kunna flyttas till livsmedelsaffärerna och skapa fler arbetstillfällen. Nätverket framhåller att detta också skulle medföra ökade alkoholskador och flera dödsfall.

Om Finland skulle följa Sveriges modell med lägre alkoholhalt i öl i livsmedelsaffärerna, skulle alkoholkonsumtionen minska med nio procent, enligt Institutet för hälsa och välfärd och Statens ekonomiska forskningscentral. Det här skulle i praktiken betyda kring 350 färre alkoholrelaterade dödsfall årligen.

Mer än var tredje finländare (39 %) anser att alkoholskadorna i Finland är så stora att staten kunde reglera alkoholkonsumtionen mera. Detta framkom i en TNS-gallup i februari 2015.

- Desto mer alkohol som dricks, ju större är alkoholskadorna. Det är enkel matematik, säger Turtonen.

Alkoholkonsumtionen har fyrdubblats under de senaste 45 åren. Alkoholens direkta och indirekta kostnader för samhället är minst 7 miljarder euro. På grund av alkohol förloras årligen två miljoner arbetsdagar.

 

Tilläggsuppgifter:

Joonas Turtonen, verksamhetsledare Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf
0400 126 830
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ehkäisevän päihdetyön verkosto / Nätverket för rusmedelsförebyggande arbete
http://www.ehyt.fi/index.php?mid=129

Skriven av Joonas Turtonen