Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Trafikskyddet

Trafiksyddet  - Nina Mönkkönen
Cyklisten ska använda lykta i skymning och mörker. Ändå cyklar ungefär hälften av cyklisterna utan lykta.
Foto Nina Mönkkönen/Trafikskyddet.

 

Cykeln ska i skymning eller mörker vara utrustad med lykta. Trafikskyddet och polisen påminner om att cykelbelysning ökar säkerheten och underlättar för övriga trafikanter att få syn på cyklisten. Cyklisten ser också körbanan bättre. På reflexdagen den 1.10 uppmärksammas synbarheten runt om i Finland med olika evenemang.

I takt med att hösten framskrider blir dagarna allt kortare och majoriteten av arbets- och skolresorna görs i skymning. I mörker eller skymning ska cyklisten använda belysning. Lykta behövs också när sikten är dålig. Enligt Trafikskyddets undersökningar cyklar ungefär hälften av cyklisterna utan lykta.

 

- I gatubelysningens sken kan cyklisten få för sig att han eller hon syns tillräckligt bra. En cyklist utan belysning eller en fotgängare utan reflex kan dock vara svår att se i gömmorna av ljus och skuggor. I synnerhet föräldrarna har en ansvarsfull ställning och de bör se till att barnen har lykta på cykeln och reflexerna i skick och kontrollera att de också används, konstaterar Trafikskyddets planerare Lena von Knorring.

Kontrollera cykelns reflexer och lykta

Säkerheten för cyklister förbättras bl.a. om hjälm och lykta används. Framåt ska belysningen visa vitt eller ljusgult sken och bakåt rött. Också cyklistens pannlampa duger som belysning.

Förutom belysning ska cyklisten också se till att cykeln har reflexer. Cykeln ska ha reflex framåt- och bakåt samt sido- och pedalreflexer.  I början av hösten är det bra att kontrollera sin egen cykel och granska skicket på reflexer och lyktor.

- Det är obligatoriskt med belysning på cykeln när det är mörkt. Moderna lyktor är bra och effektiva och de är till nytta för både cyklisten själv och för andra, berättar polisinspektör Heikki Ihalainen från Polisstyrelsen.

Trafikskyddet >>

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020