Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist / Trafikskyddet

Foto: Nina Mönkkönen / Trafikskyddet
Håll dig på benen är en kampanj för fotgängarnas säkerhet vintertid. #pysypystyssä  @kotitapaturma.
Foto: Nina Mönkkönen / Trafikskyddet

Halkfria vinterskor kan rädda dig från halkolyckor under vintern. Det viktigaste är sulor av ett mjukt och poröst material som inte blir hårda i kylan. Man ska inte heller glömma halkskydd som ger extra säkerhet. Enligt en färsk undersökning förhåller sig de flesta finländarna positivt till halkskydd som fästs på skorna.

- En mjuk klack får bättre fäste på snö och is än en hård klack. Det lönar sig också att välja en räfflad, låg och bred klack. När du tar dig en titt på sulans mönster ska du se till att mönstret är öppet ända ut till sidan. Snö packas lätt också i ett bredare mönster om det inte är öppet mot sidan. Skor blir snabbt hala om man är tvungen att balansera på packad snö, säger Kaarina Tamminiemi från SOSTE Finlands social och hälsa rf.

 

Extra säkerhet med halkskydd
När väglaget är särskilt halt, så kallad blixthalka, får du den extra säkerhet du så väl behöver med hjälp av dubbskor eller halkskydd. Halkskydden bör vara typgranskade och certifierade och därmed CE-märkta.

Enligt en färsk undersökning utförd av Trafikskyddet anser finländarna att halkskydd är nödvändiga. Även om endast en fjärdedel meddelar att de använder halkskydd ibland, säger nio av tio att de anser att halkskydd är bra att ha.

- Den positiva inställningen till halkskydd är ett bevis på att man känner till att man kan undvika halkolyckor med dem. Orsakerna till att man inte använder halkskydd i större omfattning kan vara mycket vardagliga. Man anser kanske att det är besvärligt att sätta på dem eller ta av dem, sällan finns det en bänk i affärens vindfång där man kunde sätta sig ner och göra det enklare att klä på sig halkskydden och ta av dem, säger Tamminiemi.

Reservera tillräckligt med tid och håll dig på benen
Att vara förutseende och att undvika stress är också viktigt när man vill förebygga halkolyckor. En olycka händer oftast när man har bråttom och är stressad.

- Vid halt väglag lönar det sig att reservera lite mer tid för vardagens resor. Om du inte kan lämna hemmet tidigare än vanligt, kan du undvika behovet av att skynda iväg genom att ringa på förhand och meddela att du kanske blir lite försenad, tipsar Tamminiemi.

Håll dig på benen-kampanjen från Trafikskyddet >>

 

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 4/2020

Replik 3/2020

Replik 1-2020