Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

Alkoholfri

Det rusmedelsförebyggande nätverket EPT önskar att alkoholproducenterna informerar om innehållet i alkoholdrycker inom EU-området. Konsumenterna har rätt att få veta vad som finns i dryckerna.

Inom EU finns det lagstiftning om att alla livsmedel ska märkas så att det framkommer vilka ämnen som finns i livsmedlet och vilka näringsvärden det har. Tyvärr gäller de här reglerna inte alkoholdrycker som innehåller mer än 1,2 volymprocent alkohol. För alkohol finns det inga uppgifter om innehållet eller energimängden.

 Undersökningar visar att konsumenterna söker information om alkoholens skadeverkningar och även uppgifter om vad alkoholdrycker innehåller. EU:s Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm (RARHA) har till exempel tagit fram fakta om att hälften av medborgarna vill ha uppgifter om ingredienserna i alkoholdryckerna och över 40 procent vill ha information om kalorimängden.

Rusmedelsförebyggande organisationen EHYT visar genom en undersökning som gjorts av TNS Kantar 2018 att 64 procent av finländarna anser att det på alkoholdryckernas etiketter borde finnas samma information som på livsmedlen.

I oktober hålls en internationell konferens i Helsingfors om hur man ska märka alkoholdrycker. Konferensen sker in anslutning till Finlands EU-ordförandeskap.

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020