Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Jan Kronholm

Jul
Illustration: Sergeypykhonin | Dreamstime.com

”Till hög, till låg, till rik, till arm, kom helga julefrid. Kom barnaglad, kom hjärtevarm i världens vintertid.”

Orden i Zachris Topelius kända julpsalm från 1887 andas värme och stilla glädje. Julen som familjens högtid, i oljelampans sken med en sprakande brasa i kakelugnen. Det var förstås en romantiserad bild, en förhoppning. En jul med gran och klappar var minsann inte alla förunnade på 1800-talet. Men så är det inte heller i dag. Trots att vi överlag fått det mycket bättre kämpar många också i dagens samhälle med att få ekonomin att gå ihop. Det som benämns barnfattigdom är en verklighet för många.

Jan Kronholm Ledare av Jan Kronholm

Till det som störde julfriden och tryggheten på Topelius tid hörde också brännvin och annan alkohol. Och drickandet förmörkar jularna än i dag.
December är en farlig månad. Det är den tid på året då finländarna köper och konsumerar mest alkohol. Och alkoholen är i Finland starkt förknippad med våldsbrottslighet, både familjevåld och våld ute i samhället. Något som såväl polis, vård, socialarbetare, kvinnojourer, som andra som kommer problemen nära känner av.

December är är en månad fylld av våta krogjulfester som kulminerar i en julhelg som många anser att kräver spetsad julglögg, julöl och julbrännvin. ”Hej tomtegubbar slå i glasen!”

Efter att vår förra regering med knapp majoritet lyckades få igenom den nya alkohollagen har vi dessutom fått hyllor som dignar av starköl och stark long-drink i den vanliga livsmedelshandeln. Det generösa utbudet gör det svårt för dem som borde dricka mindre, eller inte dricka alls, för de många  som kämpar med att ta sig ur missbruk. I många problemfamiljer är alkoholen viktigare än julmat och klappar till barnen.

Alla skulle må bättre av en alkoholfri jul men alldeles särskilt gäller det barnen som hela december förväntansfullt ser fram emot julafton. Man skriver önskelistor och hoppas få julklappar, men många barn vågar inte hoppas på mer än att föräldrarna skulle vara nyktra och bry sig om dem på julafton. Kanske orka julpynta och skapa lite julstämning. Baka pepparkakor.

I alltför många hem grusas de förhoppningarna jul efter jul. I alltför många hem känner sig barnen svikna.

Den svenska journalisten och författaren Hillevi Wahl, som under flera år deltagit i kampanjen Vit jul, en jul utan alkohol, har berättat om sina egna barndomsjular; jular utan gran och klappar och med drickande föräldrar. Hon har sagt att hon vill vara med i kampanjen eftersom hon tycker att det borde vara självklart att julen ska vara nykter om man menar allvar med att den är barnens högtid.

– Med mina föräldrars fyllejular i minnet så finns det faktiskt inga andra vettiga alternativ, skriver hon.

Ju fler som firar en vit jul desto ljusare och tryggare blir helgen för både barn och vuxna. Och en stående punkt på önskelistan till politiker och andra beslutsfattare måste vara en restriktivare alkoholpolitik som syftar till att minska alkoholkonsumtionen och därmed även skadeverkningarna. I ett nyktrare samhälle mår alla bättre. Året om.

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020