Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

© Micha360 | Dreamstime.com

Tobakslagen skärps när den träder i kraft i mitten av augusti. Dofter och smaker som vanilj och menthol förbjuds i tobak, rulltobak och vätskor för elektroniska cigaretter. Det blir också lättare för fastighetsbolag att reglera tobaksrökningen på balkonger och utomhus. Rökning blir förbjudet i bilar, om barn under 15 år finns i bilen. Rökförbudet gäller inte bostadsutrymmen i fordon, till exempel i husbilar.

Nikotinhaltiga elektroniska cigaretter släpps in på den finska marknaden enligt samma bestämmelser som övriga cigaretter. Tobaksförpackningar som säljs i Finland ska förses med varningsbilder. De obligatoriska varningstexterna och varningsbilderna ska täcka 65 procent av tobaksförpackningen.

Införsel av tobaksprodukter och nikotinvätskor för elektroniska cigaretter från länder utanför EU och ESS området får en 24 timmars tidsgräns. Detta innebär att en person måste vara borta från Finland över 24 timmar för att han eller hon ska få föra in produkterna i landet.

Den nuvarande tobakslagen är från 1976, och den har ändrats tiotals gånger. Syftet med den nya tobakslagen är att förebygga att unga börjar använda tobaksprodukter och blir beroende av nikotin samt att uppmuntra människor att sluta använda tobaksprodukter. Med lagen vill man också minska den exponering för tobaksrök som icke-rökare utsätts för.

Pressmeddelande från Social- och hälsovårdsministeriet

Finland får ny tobakslag - paketen får varningsbilder

Tobakslagen (pdf)

Kategori:

 

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 4/2020

Replik 3/2020

Replik 1-2020