Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

Catalina Zaharescu Tiensuu-Dreamstime
Catalina Zaharescu Tiensuu-Dreamstime

Riksdagsledamöter från regeringspartierna kritiserar utkastet till den nya alkohollagen. 28 riksdagsledamöter har skrivit på ett ställningstagande för att regeringen ska beakta remissvaren om den nya alkohollagen. Över hälften av utlåtandena har varit kritiska till lagförslaget. Bland undertecknarna finns 14 centerpartister men även politiker från andra regeringspartier.

Kring 70 procent av remissinstanserna var kritiska till lagförslaget. Det här visade en genomgång som Yles nyheter gjort tidigare (1.2). Speciellt kritisk har man varit till en höjning av procenten på alkoholdrycker till 5,5 procent i detaljhandelns försäljning.

Mats Nylund från Svenska folkpartiet (SFP) är en av dem som skrivit på ställningstagandet om alkohollagen. I Radio Yle Vegas program Slaget efter tolv (20.3) säger Nylund att det är ett billigt pris att hämta starkölen eller alkoläsken från Alko för att på det sättet hålla ner totalkonsumtionen och skadorna. Vi har en sektor där forskarna är eniga om de negativa följderna om tillgången ökar och det är inte bara individens ansvar utan också samhällets och lagstiftarnas ansvar att beakta detta, menar Nylund.

Den nya alkohollagen kan bli en så kallad samvetsfråga i riksdagens omröstning. Blivande familje- och omsorgsminister Annika Saarirkko (C) säger till Helsingin Sanomat (17.3) att frågor i anslutning till alkohollagstiftningen ofta varit samvetsfrågor. Hon ser det inte som oväntat om riksdagsbehandlingen drar ut till hösten trots att behandlingen är inplanerad under våren. Det här beror bland annat på att riksdagens arbetsbörda är extra tung nu när även Sote-reformen är under arbete.

Undertecknare av ställningstagandet:

Hannakaisa Heikkinen (C), Mats Nylund (SFP), Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna), Päivi Räsänen (KD), Mauri Pekkarinen (C), Pertti Salolainen (Saml), Susanna Huovinen (SDP), Aino-Kaisa Pekonen (VF), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Anneli Kiljunen (SDP), Pauli Kiuru (Saml), Hanna Kosonen (C), Antero Laukkanen (KD), Sanna Lauslahti (Saml), Markus Lohi (C), Eeva-Maria Maijala (C), Merja Mäkisalo-Ropponen (SDP), Sirkka-Liisa Anttila (C), Petri Honkonen (C), Marisanna Jarva (C), Elsi Katainen (C), Niilo Keränen (C), Aila Paloniemi (C), Pekka Puska (C), Tuomo Puumala (C), Martti Talja (C), Sari Tanus (KD) och Tapani Tölli (C).

 

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 4/2020

Replik 3/2020

Replik 1-2020