Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Anna-Maria Furu

 Bagarstugan
Merparten av utfärdsdeltagarna samlade utanför bagarstugan på Kuddnäs.

Den 6 juni ordnade Nykterhetsförbundet hälsa och trafik en sommarutfärd för medlemsföreningarna och medlemmar runt om i Österbotten. Dagens utfärdsmål var Zacharias Topelius barndomshem Kuddnäs i Nykarleby.

Kuddnäs öppnade i fjol dörrarna åter för allmänheten efter en omfattande restaurering.  År 2018 var det också 200 år sedan Zacharias Topelius föddes. Museiamanuenserna guidade oss runt och vi fick lyssna till många intressanta historier från familjen Topelius liv på Kuddnäs.

En av många historier handlade om Zacharias insektssamling. För att kunna fästa sina insekter i samlingen behövde han nålar. Han hade inga själv utan fick be om sin mor om dem. Hon uppmuntrade sonen att skriva, så för varje nål som Zacharias behövde skrev han en vers, dikt eller dylikt. Utbildningen var viktig och betydelsefull både för honom och för hans syster.

Kuddnäs
Det nyrenoverade Kuddnäs stod klart år 2018 i samband med Zacharias Topelius 200-årsjubileum.

Vi passade även på att se oss omkring i de andra byggnaderna på gården. Vagnslidret, bagarstugan, lusthuset och gula salen hade alla egna intressanta berättelser som bidrog till att vi besökare fick en fin helhetsbild. Det var fint att se hur Kuddnäs har restaurerats med varsam hand och höra hur trädgården var viktig för familjen. Just nu håller trädgården på att återställas med samma växter som växte här 1800-talet. Vi avnjöt också kaffe med dopp och stämde tillsammans in i några sommarsånger.

Efter besöket på Kuddnäs åkte vi vidare till Juthbacka för att äta lunch. Vi fick njuta av en mycket varm och solig sommardag. Jag vill tacka alla som deltog i utfärden och bidrog till en trevlig och fin samvaro! Jag hoppas att vi kan göra någonting liknande i höst. Jag passar samtidigt på att önska alla en riktigt trevlig sommar!

Vi var 28 personer samlade under dagen och medlemmar från Vasa absoluta nykterhetsförening, Vasa MHF, Nykarlebynejdens hälsa och trafik och Jakobstadsnejdens MHF deltog i utfärden. Ett av målen med sommarutfärden var att just medlemmarna från de olika föreningarna skulle få möjlighet att träffas och umgås.

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 1-2020

 Replik

Replik 3/2019