Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Tomas Lundqvist

 Anna Lundberg
Anna Lundberg lever nu sin dröm och arbetar som restaurangchef på en nyöppnad restaurang vid Fiskstranden i Vasa. Ett specialintresse är att hon gör egna drycker av safter som serveras tillsammans med olika maträtter. Foto: Tomas Lundqvist

Aroniasaft med rödbeta och pepparrot. Rabarber med blommig doft av vresros. Sådant kan Anna Lundberg bjuda på till de maträtter som serveras på restaurangen Hejm i Fiskets hus. I höst berättar hon om goda och hälsosamma drycker på Arbis i Vasa.  

Anna Lundberg har alltid varit intresserad av mat och utbildade sig till kock efter grundskolan. När hon sedan åkte till Åland för att arbeta på Michael Björklunds restaurang kom hon också in på kundbetjäningen.
– På Åland började jag jobba på salssidan och med catering och tyckte det var jätteintressant. Det var roligt då man fick direktkontakt med kunderna och gästerna.

Hon gick en utbildning för restaurangadministration vid Ålands högskola och utbildade sig senare även till sommelier. Nu är Anna Lundberg restaurangchef på Hejm som öppnade dörrarna i juli i Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa. Bakom restaurangen står sambon och mästerkocken Mattias Åhman, Simon Selin och mentorn Michael Björklund.

 – Då vi flyttade från Åland till Göteborg märkte jag att där var det viktigt att vi hade ett alkoholfritt paket till våra maträtter. Det tyckte jag var kul, säger Lundberg.
Det serverades olika muster och alkoholfria viner som var tuffa och fräcka och inte bara den vanliga alkoholfria ölen. Det fanns något annorlunda och intressant att dricka till maträtterna.
Sambon Mattias Åhman jobbade en tid på en krog där man hade en niorätters meny med olika safter och juicer och det inspirerade även honom.
– Innan vi flyttade hit hade vi pop up-restaurang i Vasa några gånger. Vi hade då dryckespaket med eller utan alkohol och man fick en dryck till varje rätt. Det var uppskattat, säger Lundberg.

– Det var så kul att man fick börja experimentera och testa. Vi har ju mycket bär, växter och blommor som vi kan använda oss av. Jag började blanda olika bärsafter och kallbryggt kaffe och te som smaksattes med örter.

– Det finns ett bra utbud av drycker nu bara man vågar testa och kräva att det ska finnas på restaurangerna. Jag försöker också erbjuda våra safter eller till exempel vår roliga fläderdricka. Men vill man ha vatten och få smaken av bara maten då räcker det bra med det.

Anna Lundberg deltar i Nykterhetsförbundet hälsa och trafiks och Arbis evenemang för hälsofrämjande drycker och drinkar den 6 november i Vasa.
– På Arbis vill jag förespråka alkoholfria drycker och ge tips och tricks på hur man gör. På plats kommer jag att visa hur jag gör och tänker om alkoholfria drycker som bygger på mina egna hemlagade safter.

Hon ger ett exempel hur hon tänkt när hon vill presentera en dryck till en skinnstekt sik som serveras med en mustigare sky och potatispuré med pepparrot och en örtolja.
– Då har vi en egen aroniasaft med rödbeta och för den här rätten skulle jag vilja ha litet pepparrot, så vi gör en sockerlag med pepparrot. Sen gäller det att få en bra balans på syran i bärsaften och stinget från pepparroten som också ger en jordigare smak. Rödbetan ger en fylligare smak. Det tror jag skulle vara gott.

– Det är så roligt att tänka kring och experimentera med de råvaror vi har runt omkring oss.
Konceptet för restaurangen är att använda råvaror från lokala producenter.

– I våras frågade vi också på facebook om någon vill bli av med sina rabarber och det var många som hörde av sig. Då hjälpte mor och svärmor till och gjorde rabarbersaft. Vi plockade vresrosor som det finns mycket av här i Vasa och gjorde en lag av dem och fick en fräsch blommig sommardryck.
– Hittills har jag fått bär härifrån och från Maxmoskogen och från buskarna hemma och släkten som plockar i skogen.

– Vi har också använt piggelindrycken, som vi köpt av en lokal mathantverkare, den är gjord på havtorn, morot, ingefära och socker. Till den drycken tillsätter vi bubbelvatten och is och det blir jättefräscht och läskande och kan serveras som en aperitif. Det är helt fantastiskt att vi har havtorn som det är så bra syra i och som är så gott. En riktig vitaminbomb.

Många har ju en egen saftmaja hemma och Lundberg tycker att alla som vill kan börja exeprimentera, blanda i örter och rötter och få olika spännande smaker.

Välkommen på föreläsning med Anna och Helena Höglund-Rusk på Vasa arbis den 6 november >>

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

Replik 3/2020

Replik 1-2020