Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Jan Kronholm

Ledare av JAN KRONHOLM

Nykter jul för barnens skull”Det lyste så vackert i alla fönster, men inte hos oss. Mamma försökte pynta lite ibland och fixa julmat, men för det mesta orkade hon inte bry sig. Det enda hon brydde sig om var flaskan.”

Den svenska författaren Hillevi Wahl har under en rad år engagerat sig i kampanjen för en vit jul. Vit i den meningen att firandet i hemmet, i familjen, skulle vara nyktert. Att föräldrar skulle avstå från att dricka, både med tanke på barnen och sig själva. En liknande kampanj genomförs också i Finland med en rad organisationer som uppbackare, däribland Nykterhetsförbundet hälsa och trafik.

Julen brukar kallas barnens högtid och mycket av upptrappningen inför julen sker med barnen i åtanke. I veckotidningsreportagen är det den trygga familjejulen som tonar fram. Med julpynt, julgran, julklappar och julmat. Men den julen förunnas inte alla. Många barn lever i familjer som brottas med ekonomisk otrygghet och många i familjer där den ena eller båda föräldrarna missbrukar alkohol eller andra droger.

Hillevi Wahl växte upp i en sådan familj. Hon hade som alla andra barn förhoppningar när julen närmade sig men de grusades alltid. Hon fick aldrig några julklappar och någon gran skaffade hennes föräldrar inte heller. Granar barrar så mycket, menade de. Men alkohol i alla former bunkrade de upp med så att den säkert skulle räcka över helgdagarna.

– Jag minns att jag hade ont i magen mest hela tiden och att jag på jullovets första dag bara ville sova och sova, så att det skulle vara över när jag vaknade igen. Säkert var julen ångestladdad för mina föräldrar också, de kunde väl inte hantera den, säger hon i en intervju i tidningen Accent.

Om detta berättar Hillevi Wahl också i boken ”Kärleksbarnet: en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften” som kom ut 2007.
Men det är inte bara regelrätta missbrukare som skapar otrygghet. Barn är bra på att iaktta och observera och också den lullighet som spetsad glögg, några öl, några glas vin och en sup till maten ger kan göra barn osäkra. De upplever också mindre beteendeförändringar hos föräldrar och andra vuxna som obehagliga.

I den svenska Vit jul-kampanjen 2017 gjordes en film där lågstadiebarn intervjuas om vuxnas drickande. ”Barnen har full koll” heter filmen där de unga intervjuade bland annat säger: ”Man kan känna sig lite rädd, eller förvirrad”, ”Man får ont i öronen för att de skriker”, ”Man vill helt enkelt inte vara med dem då”.

För många som anser sig vara måttlighetsdrinkare är det säkert provocerande att tänka sig att helt lämna alkoholen under julen, men visst ligger det mycket i det som Hillevi Wahl säger i en intervju i Aftonbladet:
– Ett helnyktert samhälle är en utopi. Men om man menar något med barnens högtid borde man hålla sig nykter över jul.

Hos oss i Finland är den här julen den första med starköl och starkspritsbaserad alkoläsk i livsmedelsaffärerna. Tillgängligheten har ökat enormt och gör det ännu svårare att avstå. Desto angelägnare att budskapet om en vit, alkoholfri och trygg jul kunde slå igenom. För tiotusentals barn skulle det vara den allra bästa julklappen.

Nykter jul för barnens skull

125 år

 Replik

Tidskrift från den finlandssvenska nykterhetsrörelsen


Re på Twitter
@replikmag

Replik på nätet

 

Replik 1-2020

 Replik

Replik 3/2019