Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Birgit Grönqvist

 Nordströms
Inga-Britt och Henry Nordström har båda varit medlemmar i 50 år. Foto: Birgit Grönqvist

På årsmötet i Café Ankaret i Borgå fredagen den 8 mars, uppmärksammades med kaffebjudning och en liten fotoutställning, att MHF i Östra Nyland fyllde 60 år. Föreningen grundades 4 juni 1959 då man i Borgå med omnejd bildade en lokalavdelning i MHF som man benämnde Borgåklubben. Styrelsemedlem Per Stenbäck var föreningens första medlem. Han uppvaktades för 60 år som medlem med sång och märkesnål. En vacker blombukett gavs redan på julfesten. Föreningens senaste 50-årsmedlemmar, som inte hade kunnat delta på julfesten eller på årsmötet, hade i hemmen uppvaktats traditionellt med diplom, ros och ett 50-årsmärke nämligen Sam Nyman, Henry och Inga-Britt Nordström.

Sam Nyman
Sam Nyman uppvaktas av Birgit Grönqvist för 50 år som medlem. Foto: Iris Nyman

Ordförande Mona Wilkman samt hela styrelsen avsade sig omval. Inga nya personer som kunde fortsätta arbetet inom nykterhetsföreningen hade kunnat hittas. De avgående styrelsemedlemmarna var vice ordförande Bjarne Adolfsson, sekreterare Birgit Grönqvist, medlem Per Stenbäck, kassör Stina Virtanen och ersättare Tor Löjtlin. Det var med vemod vi måste konstatera att föreningens arbete inte kunde fortsätta. Styrelsen avtackades med var sin ros. Ordförande Mona Wilkman avtackades med en vårlig blombukett. Hon har lett föreningen i 46 år och hade många minnen från tid som gått.

Mona Wilkman
Mona Wilkman har lett MHF i Östra Nyland i 46 år. Nu klubbade hon av för sista gången. Trots vemod i hjärtat så lyste vårsolen. Foto: Birgit Grönqvist

MHF i Östra Nyland samlades till ett extra ordinarie föreningsmöte i Metodistkyrkan i Borgå lördagen den 23 mars, för att avgöra frågan om föreningens framtid. Alla medlemmar, 51 personer, hade fått ett personligt kallelsebrev där ärendet framgick: Beslut om föreningens upphörande. Åtta medlemmar var närvarande. Lördagens extra föreningsmöte beslöt enhälligt att föreningens verksamhet upphör.

Föreningens medlemmar kan dock fortsätta sitt medlemskap som tidigare. Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik övertar ansvaret.

Föreningens extra ordinarie föreningsmöte råkade hållas i samma hus som Borgå Nykterhetsförening-Porvoo Raittiusseura byggde 1891 för sin verksamhet. Föreningen hade grundats 1884. Mona Wilkman konstaterade att cirkeln är sluten. Hon blev vald till MHF:s ordförande i samma hus, i det rum som då kallades Metodistkyrkans lilla sal.

Vi vill tacka alla medlemmar och vänner som under åren på olika sätt har stött föreningens arbete. Vårt samhälle behöver nyktra föredömen, därför vill vi uppmana alla att fortsätta att visa ett gott föredöme i den omgivning där ni rör er och på olika sätt arbeta vidare för nykterheten.

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 

Nyhetsbrev

Namn

E-post

14.4.2021 Nyhetsbrev

16.3.2021 Nyhetsbrev

9.2.2021 Nyhetsbrev

21.12.2020 Nyhetsbrev

15.12.2020 Eos nyhetsbrev