Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Skriven av Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

 

 

Vältbilen utgör en stabil grund i Nykterhetsförbundets trafiksäkerhetsarbete. Den första bilen introducerades 1997.

Vältbilen är en bil som snurrar 360 grader för att man tryggt ska få uppleva känslan av att ligga på taket i bilen. Vältbilen är ingen olyckssimulator utan poängen är att man ska bli uppmärksam på säkerhetsbältets funktion.

Den nuvarande vältbilen är en Volvo S 80 som varit i bruk sedan våren 2010. Bilen är monterad i en släpvagn som kan användas så gott som överallt förutsatt att det finns bilväg och tillgång till 3x16A elektricitet.

Foton av vältbilen >>

 

Krockkälke

För att illustrera hastighetens betydelse i en olyckssituation hör också en så kallad krockälke till paketet. En kälke med ett bilsäte som går på en tre meter lång räls. När rälsen tar slut blir det tvärstopp. Kälken har då en hastighet av ca sju kilometer i timmen. Återigen spelar säkerhetsbältet en avgörande roll.

Kollisionsvåg

Att ställa sig på kollisionsvågen ger en tankeställare. En person som väger 69 kilo väger 2,7 ton vid en kollision i 50 kilometer i timmen.

I synnerhet under hösten och våren turnerar vältbilen aktivt i läroinrättningar i hela landet. Utöver skolturnéerna besöks också olika publika evenemang. Trafikskyddet och Lokaltapiola är våra trogna samarbetspartners.

Vältbilspaketet jämte instruktör kan boknings till olika evenemang och utbildningstillfällen.


Bokningskalender
I bokningskalendern kan du se när vältbilen är bokad. För bokning kontakta Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik 06 - 318 0900 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Kontaktperson: Anna-Maria Furu 044 979 1067
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson: 12.6. - 15.8.2019 Harri Kivikoski 040 528 7987
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Till bokningskalendern >>

 

 

 

Facebook Replik på TwitterInstagram


PEPP

 

Veikkaus stöder

 

 


 

Nyhetsbrev